U nas świetnie się to ciasto sprawdziło po obfitym grillu.
Przygotowanie też nie jest trudne.
Składniki:
- 100 g biszkoptów (u mnie zwykłe okrągłe)
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- pół szklanki cukru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 galaretka malinowa
Tortownicę 23cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na to układamy biszkopty.
Maliny z cukrem gotujemy aż cukier się rozpuści.
Przecieramy je przez sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę zalewamy wodą - wody tyle, by przykryła żelatynę. Odstawiamy na 10 minut, następnie wrzucamy ją do ciepłego sosu z malin i mieszamy do rozpuszczenia - w razie co można lekko podgrzać.
Kremówkę ubić na sztywno. W małych porcjach dodawać do puree i mieszać.Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - minimum kilka godzin.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody - czyli mniej niż na opakowaniu. Wylać na mus i znów wstawić do lodówki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz