poniedziałek, 4 czerwca 2018

Malinowe - musowe

Świetny deser na upalne dni. Lekkie, kwaskowate, chłodne.
U nas świetnie się to ciasto sprawdziło po obfitym grillu.
Przygotowanie też nie jest trudne.

Składniki:

  • 100 g biszkoptów (u mnie zwykłe okrągłe)
  • 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • pół szklanki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 galaretka malinowa
Tortownicę 23cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na to układamy biszkopty.
Maliny z cukrem gotujemy aż cukier się rozpuści.
Przecieramy je przez sitko, by pozbyć się pestek.
Żelatynę zalewamy wodą - wody tyle, by przykryła żelatynę. Odstawiamy na 10 minut, następnie wrzucamy ją do ciepłego sosu z malin i mieszamy do rozpuszczenia - w razie co można lekko podgrzać. 
Kremówkę ubić na sztywno. W małych porcjach dodawać do puree i mieszać.Wylać na biszkopty i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia - minimum kilka godzin.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody - czyli mniej niż na opakowaniu. Wylać na mus i znów wstawić do lodówki.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz