środa, 6 czerwca 2018

Spaghetti ze szparagami w sosie pomidorowym

Mój pierwszy raz ze szparagami i już wiem, ze będą w kuchni gościły częściej.
Szybko, pysznie.


Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub jak u mnie 500 ml przecieru pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz
  • pęczek szparagów
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • świeża bazylia
  • tarty chedar
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Plastry boczku podsmażamy na patelni na złoto i przekładamy do miseczki.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy przez 5 minut na tłuszczu wytopionym z boczku. Na koniec solimy.
Na osobnej patelni na oliwie podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zalewamy całość pomidorami i dusimy do zredukowania płynów.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy teraz szparagi i makaron. Mieszamy i podgrzewamy.




Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz