Szybko, pysznie.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 cebula 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub jak u mnie 500 ml przecieru pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- pęczek szparagów
- 100 g surowego, wędzonego boczku
- świeża bazylia
- tarty chedar
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Plastry boczku podsmażamy na patelni na złoto i przekładamy do miseczki.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy przez 5 minut na tłuszczu wytopionym z boczku. Na koniec solimy.
Na osobnej patelni na oliwie podsmażamy, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zalewamy całość pomidorami i dusimy do zredukowania płynów.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy teraz szparagi i makaron. Mieszamy i podgrzewamy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz