Ciekawe połączenia. Ciasto dla wymagających smakoszy, ale nie rujnujące czasu gospodyni.
Składniki na biszkopt szpinakowy:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml ojeju rzepakowego
- 120 g szpinaku (u mnie mrożony już mielony)
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozmrożony szpinak mieszamy z olejem do połączenia tych 2 składników. Nie wymaga to użycia miksera.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Po kolei żółtko za żółtkiem. Teraz pora na papkę szpinakową.
Mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy szpinakowej i mieszamy delikatnie szpatułą do połączenia składników.
Masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia 23x33 cm.
Pieczemy w 160 stopniach przez około 40 minut.
Składniki na mus truskawkowy:
- 600 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1,5 łyżki żelatyny
- 330 ml śmietany kremówki 36%
Truskawki zagotować z cukrem.
Zmiksować blenderem na puree.
Do gorącego puree dodać galaretkę i żelatynę.
Mieszać do rozpuszczenia składników, a następnie odstawić do przestygnięcia.
W mikserze ubić kremówkę.
Dodać do niej mus truskawkowy i delikatnie wymieszać.
Całość przelać na przestudzony biszkopt, wyrównać i odstawić na parę godzin do lodówki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz