środa, 9 maja 2018

Tarta orzechowa

Niesamowita, mega orzechowa masa, rozpływa się w ustach. Do tego lekka nuta dżemu porzeczkowego.
Warto się na nią zdecydować. Orzechy bardzo zdrowe są, więc do dzieła.

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • opcjonalnie otarta skórka z pomarańczy
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki (oprócz mleka) wkładamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników - w między czasie dolewamy mleko. Po wyjęciu ciasta z malaksera, chwilę ugniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia. Na to wykładamy coś ciężkiego - u mnie jest to groch.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Następnie zdejmujemy obciążenie i przez jeszcze 2 minuty w 180 stopniach, pieczemy by się zarumieniło i dopiekło.

Składniki na masę orzechową:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Orzechy miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy je z malaksera. Masło, cukier, mąkę wkładamy do malaksera - miksujemy, w między czasie dodając jajka.

Na upieczony i wystudzony spód, wykładamy dżem, a na niego naszą masę orzechową.
Wkładamy do piekarnika, znów na 180 stopni na około 45 minut.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz