Warto się na nią zdecydować. Orzechy bardzo zdrowe są, więc do dzieła.
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- opcjonalnie otarta skórka z pomarańczy
- szczypta soli
- 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki (oprócz mleka) wkładamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników - w między czasie dolewamy mleko. Po wyjęciu ciasta z malaksera, chwilę ugniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy, układamy na formie do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia. Na to wykładamy coś ciężkiego - u mnie jest to groch.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Następnie zdejmujemy obciążenie i przez jeszcze 2 minuty w 180 stopniach, pieczemy by się zarumieniło i dopiekło.
Składniki na masę orzechową:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g orzechów laskowych
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 3 jajka
- mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Orzechy miksujemy na gładką masę. Wyjmujemy je z malaksera. Masło, cukier, mąkę wkładamy do malaksera - miksujemy, w między czasie dodając jajka.
Na upieczony i wystudzony spód, wykładamy dżem, a na niego naszą masę orzechową.
Wkładamy do piekarnika, znów na 180 stopni na około 45 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz