Nieziemskie połączenie szpinakowego biszkoptu i musu ze świeżego mango.
Nie jest to ciasto zatykające swoja słodyczą, więc świetnie się sprawdza do kawy jak i po duzym obiedzie.
Bardzo mi pasuje.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 150 ml oleju
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mrożonego, odsączonego szpinaku
Szpinak mieszamy dokładnie z olejem.
Obie mąki mieszamy z sodą i proszkiem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Następnie, ciągle mieszając rózgą kuchenną dodajemy masę szpinakową, a potem po kilka łyżek - mąki.
Ciasto wlewamy do tortownicy (21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 1 godzinę w 170 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na mus z mango:
- 1 dojrzałe, obrane, zblendowane na puree mango
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 20 g żelatyny
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30%
Mleko, śmietankę z jedna łyżeczka cukru podgrzewamy w rondelku.
W misce mieszamy żółtka z cukrem.
Gdy mleko z śmietanką będą podgrzane, w kilku porcjach dodajemy masę jajeczną i cały czas mieszamy.
Żelatynę zalewamy 100 ml letniej wody i odstawiamy na około 10 minut.
Lekko podgrzany krem jajeczny odstawiamy i wrzucamy do niego żelatynę, mieszając do jej rozpuszczenia.
Dodajemy mus z mango i mieszamy.
To dodatkowe 200 ml śmietanki ubijamy teraz na sztywno i delikatnie mieszamy z musem mango.
Całość wlewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki np na noc.
Smacznego:)
Ale apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuń