niedziela, 29 października 2017

Tajskie curry

Mocno kolorowe.
Pięknie pachnące.
Szybko rozgrzewające.
Po prostu super.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g obranej dyni
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka startego czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki wody albo rosołu
  • duża garść świeżego szpinaku
  • kawałeczek świeżej papryczki chilli

Wykonanie:
Na 2 łyżkach mleka kokosowego podsmażamy imbir i czosnek. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i i cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy całość przez 3 minuty. Wsypać przyprawy i ciecierzycę,zalać resztą mleka.
Dodać wodę i gotować przez około 15 minut, aż dynia zmięknie.
Po skończonym gotowaniu dodać szpinak i posiekaną papryczkę.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Aby danie było naprawde rozgrzewające warto użyc nie "jakiejś chili" ale drobno pokrojonej papryczki chile habanero :)

    OdpowiedzUsuń