czwartek, 12 października 2017

Tarta z kremem mascarpone i borówkami

Październik. Chłodno. Deszcz.. słońca nie widziałam od ponad tygodnia... a tęsknię za ciepłem, wakacjami i smakiem tarty! Ze świeżymi owocami..
Zdjęcia utknęły w czeluściach komputera... Anna dziękuję, że mnie wywołałaś do odpowiedzi, wiedziałam, że się o przepis upomnisz...





A więc przepis na tartę z borówkami (możecie dodać inne owoce :)

Spód (foremka 28 cm - jesli macie mniejszą, to proporcjonalnie mniej składników)

  • 350 g mąki
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 4 łyżki cukru
  • odrobina soli
Włączyć piekarnik na 190 stopni.
Mąkę przesiać do misy, pokroić masło w kostkę, dodać sól i cukier. Mikserem delikatnie łączyć składniki, w trakcie dodać jajka. Jak już składniki będą połączone, ulepić kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 1h. 
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto i wyłożyć do formy obficie wysmarowanej wczesniej masłem. Ciastem wyłożyć również brzegi formy. Podziurkować całość widelcem, położyć na ciasto papier do pieczenia i wyłożyć 2 garściami suchej fasoli lub grochu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min, po 15 min zdjąć papier z grochem i piec jeszcze ok 10-15 min, do momentu, gdy ciasto będzie miało złotawy kolor.

Borówki opłukać, zostawić do osuszenia.

Masa z mascarpone:
  • 500 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
Ser mascarpone umieszczamy w misce, dodajemy cukry i mieszamy mikserem.W osobnym naczyniu śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy ją do serowej masy.
Wykładamy masę na ostudzony spód tarty.
Następnie wykładamy borówki.

I gotowe. Polecam jeszcze schłodzić całość. Będzie smaczniejsze...




1 komentarz: