wtorek, 10 października 2017

Zakwas z buraków

To świetny napój energetyczny, wzmacnia odporność i krew. Dla mnie idealne rozwiązanie na Wigilię - barszcz na nim będzie idealny.

Składniki:

  • 3 kg buraków
  • główka czosnku
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • liście laurowe
  • woda z solą (na 1l wody - 1 łyżka soli)

Wykonanie:
Buraki obieramy cienko,a le grubo je kroimy w plastry.
Wkładamy je do kamionkowego garnka, przekładając co jakiś czas, obranym czosnkiem i przyprawami.
Całość zalewamy przegotowana, ale ostudzoną wodą.
Buraki muszą być zakryte wodą.
Całość zakrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-7 dni.
Po tym czasie, zakwas przecedzamy do czystych słoików i wkładamy je do lodówki.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz