środa, 29 czerwca 2016

Czerwony krupnik

W takie upały mięso na obiad "rośnie mi w ustach". Wolę coś lekkiego ale również sycącego. Dlatego gotuję zupy i nie jem ich gorących, a kasza jest zdrowa i sycąca.

Składniki:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 5 młodych buraczków razem z liśćmi
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • sól i pieprz
  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1l bulionu mięsnego (u mnie wywar z sarniej łopatki)
  • 1 łyżka śmietany 


Wykonanie:
Włoszczyznę i buraki gotujemy do miękkości.
Warzywa wyjmujemy i jak ostygną kroimy.
Dodajemy bulion mięsny i pokrojone ziemniaki. Po około 10 minutach dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
Śmietanę rozrabiamy z wywarem i dodajemy do zupy.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo sycacy jest
    zapraszam do wyprobowania i podzielenia sie efektem

    OdpowiedzUsuń