poniedziałek, 13 czerwca 2016

Konfitura truskawkowo-jaśminowa

Jeżeli macie pod nosem te dwa niesamowicie aromatyczne składniki, serdecznie Wam polecam ten przepis. Niemal zemdlałam z odurzenia, zrywając śnieżno białe, miękkie jak jedwab płatki.

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • szklanka płatków jaśminu


Wykonanie:

Umyte i wyszypułkowane truskawki, umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem.
Ja gotuję je około 3 razy dziennie po pół godziny, przez 2-3 dni, aż konfitura będzie gęsta i ciemna.
Na koniec ostatniego gotowania dodaję płatki i gotuję jeszcze przez 5 minut.
Nakładam do słoików na gorąca, zakręcam, stawiam do góry dnem i czekam do wystygnięcia.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz