Składniki:
- 1 szklanka miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 30 g przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru rozpuścić na patelni, aż powstanie karmelu)
- 1 łyżka kakao
- pół szklanki dowolnych bakalii
- powidła śliwkowe albo konfitura brzoskwiniowa, marcepan do przełożenia
Wykonanie:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z sodą.
Miód, masło, cynamon, przyprawę do piernika, karmel - zagotować razem.
Wystudzić.
Dodać cukier, mleko, kakao, żółtka i mąkę z soda - mieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wymieszać z pozostałą masą.
Dodać bakalie.
Ciasto piec w dwóch mniejszych keksówkach, około godziny w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka.
Po wystygnięciu przełożyć powidłami/konfiturami i marcepanem.
Odstawić na noc.
Smacznego :)
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń