No to co. Szperam, szukam... JEST!! Fajny przepis.
Zapach cynamonu...wiecie jak się to roznosi po domu?!!!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek zimnej wody
Wszystko to zagniatamy jak w przypadku innych tart i umeiszczamy do schłodzenia w lodówce na minimum 30 minut.
Składniki nadzienia:
- brzoskwinie pokrojone na połówki lub ćwiartki
- 1/4 szkalnki cukru brązowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- brzoskwiniowy, zmiksowany dżem
- 1 roztrzepane jajko
Cukier,cynamon, mąkę mieszamy w miseczce. W takiej mieszance obtaczamy każdą brzoskwinię.
Schodzone ciastorozwałkowujemy do średnicy około 30 cm. Przenieść na formę do tarty (u mnie szklana). Brzoskwinie poukładać na całym cieście. To ciasto, które wystaje poza formę zwijamy na brzokwinie, smarujemy jajkiem i opruszamy cukrem.
Piec w 190 stopniach przez około 45 minut. Owoce posmarować zmiksowanym dżemem.
Wyjąć na kratkę do wystygnięcia.
Smacznego :)
Oczywiście moja zdolna i ambitna Ania otrzymując owoce od razu wykorzystała je smakowicie i uroczo.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, bez spróbowania, w ciemno polecam i rozkoszuję się apetyczną fotografią :-):-*
Cudowna ta tarta, zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń