środa, 2 września 2015

Słodkie bułeczki

Rok szkolny się zaczął i tak zwaną "kanapniczkę" tzreba zapełnić czymś smaczny. Obok kanapki z żytniego chleba, trzeba też Milusinskich poczęstować czymś słodkim...




Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 100g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3,5 szkalnki mąki pszennej typ750 (lub "tyle ile zabierze")



Wykonanie:
Mleko podgrzać tak by było "letnie".  Do niego dodać drożdze - gdy jużsie roztopią dajemy cukier, masło oraz roztrzepane jajka. Mąkę łączymy z solą, a potem łączymy zpłynnymi skąłdnikami i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
W opruszonej mąką misce odstawiamy ciasto naokoło1,5 godziny (dopodwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy po czym dzielimy na części (w zależności jakduże bułeczki chcemy). Ukłądamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odsatwiamy do ponownego wyrośnięcia (na około 30 minut).
Gdy buły już wyrosną dnem kubka, aż do samej blachy wgniatamy bułeczkę robiąc miejsce na nadzienie.
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Można je nadziać czym Wam sie podoba u mnie konfitura wiśniowa. A wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz