W tych ciasteczkach jest mnóstwo orzechów i trzeba przyznać, że połączenie orzechów i czekolady to bardzo udane zestawienie. Smakują wyśmienicie zwłaszcza, ze nasze ozdobione są przez małe rączki :)
Składniki:
- 200g orzechów włoskich
 - łyżka mąki ziemniaczanej
 - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 jajka
 - 100g cukru
 
Dekoracja:
- roztopiona w kąpieli wodnej czekolada (jaką lubicie: mleczna lub deserowa)
 
Wykonanie:
- Podgrzej piekarnik do 150 stopni. Orzechy zmiel w młynku.
 - Wymieszaj orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia.
 - W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i połącz z mieszanką orzechową
 - Masę przełożyć do formy 20x20 (u mnie sylikonowa) i piec przez 20 minut.
 - Pozostawić na chwilę i wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Pokroić na podłużne ciastka.
 - Rozpuszczoną czekoladą udekorować ciastka.
 - Przechowywać w suchym miejscu.
 
Smacznego:)
orzechowe słodkości są niezastąpione!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w całej rozciągłości. Orzechy to samo zdrowie (: Z przepisu na pewno skorzystam. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń