piątek, 5 czerwca 2015

Ciasteczka z orzechami włoskimi

Owoce te zawierają dużo witaminy E i witamin z grupy B, do tego lipidy, proteiny i węglowodany. W orzechach są też znaczne ilości soli mineralnych. Liście, łupiny, kora i owoc są stosowane jako surowiec zielarski.

W tych ciasteczkach jest mnóstwo orzechów i trzeba przyznać, że połączenie orzechów i czekolady to bardzo udane zestawienie. Smakują wyśmienicie zwłaszcza, ze nasze ozdobione są przez małe rączki :)



Składniki:

  • 200g orzechów włoskich
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100g cukru


Dekoracja:
  • roztopiona w kąpieli wodnej czekolada (jaką lubicie: mleczna lub deserowa)


Wykonanie:
  1. Podgrzej piekarnik do 150 stopni. Orzechy zmiel w młynku.
  2. Wymieszaj orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. W osobnej misce utrzyj jajka z cukrem i połącz z mieszanką orzechową
  4. Masę przełożyć do formy 20x20 (u mnie sylikonowa) i piec przez 20 minut.
  5. Pozostawić na chwilę i wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Pokroić na podłużne ciastka.
  6. Rozpuszczoną czekoladą udekorować ciastka.
  7. Przechowywać w suchym miejscu.



Smacznego:)

2 komentarze:

  1. orzechowe słodkości są niezastąpione!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w całej rozciągłości. Orzechy to samo zdrowie (: Z przepisu na pewno skorzystam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń