wtorek, 9 czerwca 2015

Wiosenne ziemniaki

Nikt nie mówi, ze ziemniaki na talerzu muszą być nudne, zwykle, bezbarwne.
Ja zaskoczyłam ostatnio wszystkich  i podałam pełną koloru wersję młodych, polskich ziemniaków. Efekt był taki, że znikały przy obiedzie, ale i po nim kiedy były już zimne.



Składniki:

  • 1kg młodych ziemniaków
  • 200g pomidorów koktajlowych
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • garść lisci bazylii
  • sok z połówki cytryny
  • sól i pieprz
  • zielone lub czarne oliwki


Wykonanie:

Pomidorki poddusić na oliwie z oliwek.
Ziemniaki (najlepiej połówki albo cwiartki, chyba że są bardzo małe) ugotować aż będą miękke.
Oliwki, czosnek i cebule posiekać drobno.
Połączyć wszystkie składniki, na koniec polać sokiem z cytryny,posypać bazylią i doprawić solą i pieprzem.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz