niedziela, 31 maja 2015

Francja

Naszą rodzinną pasją jest zbieranie magnesów na lodówkę z każdego miejsca, w którym jesteśmy, ale również z miejsc, do których podróżują inni. Teraz oprócz tego, uwielbiamy wozić ze sobą różne nowości smakowe...jakieś potrway regionalne, przyprawy, napoje :)

Bartek i Agnieszka są "naszymi ludźmi" mieszkającymi we Francji i bardzo nas rozpieszczają. Sery (te mega śmierdzące i te z chrupiącą skórką)...wina (białe, czerwone, słodkie, wytrawne)...mięsa...
Teraz dostaliśmy coś wyjątkowego:

  • papryka d'Espelette z południowego wschodu Francji, z okolic kraju Basków, w ogóle to pochodzi z Ameryki Południowej. Doprawia się nią dania śródziemnomorskie i hiszpańskie. Nadaje się zarówno do konfitur z czerwonych owoców np. malin i wiśni, ale również do mięsa i sałaty. Najlepiej dodawać ją na samym końcu pitraszenia lub już na samym talerzu. 
  • Sól jest to sól zbierana ręcznie w solankach śródziemnoorskich. Ma o wiele większą zawartość mikro i makroelementów niż sól kamienna. Nie podlega ona obróbce przemysłowej, nie jest myta ani wybielana. Doprawia się nią dania już po położeniu ich na talerze.
Normalnie jestem oczarowana i samo patrzenie przenosi mnie w rejon Lyonu do Agi i Bartka.
Dzięki Wam Kochani <3




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz