czwartek, 21 maja 2015

Zupa - Krem z zielonego groszku w wersji light

Przyznam się, że obawiałam się tego przepisu... Otóż wersja dietetyczna może być niesmaczna... tak pomyślałam. Ale nadszedł dzień, aby się z nim zmierzyć. I muszę przyznać, że ostatnio gości u mnie w domu raz w  tygodniu.



Składniki:
400 g mrożonego groszku
1 marchew
1/2 pietruszki
kawałek selera
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki
szczypta imbiru
sól, pieprz do smaku

Włoszczyznę umyć i ugotować wywar. Następnie do bulionu wrzucamy mrożony groszek i należy go zagotować. Można zostawić warzywa z wywaru. Wszystko miksujemy blenderem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, odrobinę soli, pierzu, sok z cytryny. Mieszamy.

I gotowe! Podajemy z łyżką jogurtu (można zrobić też jogurt z przeprasowanym czosnkiem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz