środa, 20 maja 2015

Domowa granola

Na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek czy lekką kolację. To mieszanka zdrowych płatków owsianych, orzechów, suszonych owoców i aromatycznych przypraw. W zasadzie jeżeli robicie ją w domu torobicie ją jak chcecie, jak lubicie, jak Wam smakuje.
A jecie ją z mlekiem czy jogurtem? A może na sucho? :)


Składniki (mojej granoli):

  • płatki owsiane
  • słonecznik
  • żurawina suszona
  • rodzynki
  • morele suszone
  • sezam
  • orzechy włoskie
  • ryż dmuchany
  • cukier brązowy
  • miód
  • syrop klonowy


Wykonanie:

Wszystkie skłądniki suche mieszamy w misce i wysypujemy na brytwannę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko oblewamy miodem/syropem klonowym i pieczemy w 150 stopniach przez 25 minut co jakiś czas mieszając. Oczywiście czas skaracamy jeżeli nasza granola za bardzo się przypieka. 
Po tym czasiewystawiamy naszą brytwannę i czekamy aż przestycznie na tyle by móc bez pparzeń przełożyć ja do słoika lub innego szczelnego pojemnika.
Zoatwiamy pojemnik otwarty aż granola wystudzi się porządnie.





Smacznego :)

3 komentarze:

  1. wygląda bosko! Piękny zestaw!
    Obserwuję Wasz blog od jakiegoś czasu, macie super pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo miło nam to słyszeć :) zapraszamy na profil na facebooku i do próbowania przepisów we własnej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma nic lepszego od takiej domowej granoli! idealna na śniadanie, czy jako dodatek do deserów :)

    OdpowiedzUsuń