wtorek, 12 maja 2015

Chleb z dodatkiem maślanki

U nas w domu kolejna chlebowa akcja...Nikt nie narzeka, każdy czeka na pyszną pajdę z masłem :)

Składniki:

Zakwas:

  • 60g startera zakwasu
  • 200g mąki żytniej ty0 720
  • 180ml wody

Ciasto właściwe:
  • 350g zakwasu
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 400g mąki pszennej typ 750
  • 300ml maślanki
  • 100ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki



Wykonanie:


Resztę zakwasu, który trzymaliśmy w lodówce (jeżeli oddzieliła się woda i zakwas ma inny kolor niż szary, to znaczy, że Wasz zakwas sie zepsuł i należy zrobić nowy), wyjmujemy na 2h przed dodaniem składników. Do 60g zakwasu  dodajemy mąkę i wodę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin

Po tym czasie zakwas i pozostałe składniki wkładamy do robota kuchennego z hakiem i wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto znów trafia do miski na kolejene 8-12 godzin. Po 4 godzinach należy naciągnąć każdy bok ciasta do środka - dla uzyskania puszystego chleba.

Gdy upłynie wyznaczony czas, ciasto przekłądamy do formy (u mnie kwadratowy sylikon), przekrywamy ściereczkai odkładamy na 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Tuż przed włożeniem chleba do piekarnika musimy piekarnik zaparować - ja używamy spryskiwacza do kwiatów, można też włożyć miseczkę z wodą do piekarnika. 
Pieczemy 45-50 minut, a mahleb na kratkę i studzimy.




 

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Mój mąż upiekł ten chleb wczoraj! Najlepszy jest z samym masłem! Dziś było śniadanie na tarasie!!! Dziękujemy!

    OdpowiedzUsuń