czwartek, 3 lipca 2014

Ciasto jabłkowo-orzechowe

Przepis na to ciasto kompletnie mnie rozbawił :) Jak to? Ułożyć warstwami? zostawić na pół godziny i nie mieszać w tym czasie? Przecież to brzmi jak sałatka! A jaja i ten olej?

No cóż. Przeczytajcie przepis i zobaczcie efekt.

A może sami spróbujecie?

Składniki:
  • 7 obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 1 paczka rodzynek i suszonej żurawiny
  • 2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1,5 szklanki oleju
  • 6 całych jajek
  • 1 paczka rozdrobnionych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Wszystkie składniki układamy w misce według podanej kolejności zaczynając od jabłek.
Rodzynki należy wpierw namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić po 5 minutach.
Składniki zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie mieszamy całość i wkładamy masę do formy. Jeżeli nie macie formy sylikonowej to tradycyjną tortownicę musicie najpierw wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto pieczemy przez ponad godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni.



Smacznego :)

2 komentarze: