niedziela, 5 stycznia 2014

Pizza domowa najlepsza na świecie

Myśląc o pizzy, takiej dobrej......myślę o Mediolanie i Rzymie, gdzie próbowałam kilku, w kilku miejscach... Taka na cienkim cieście, które nie opada, z małą ilością składników, z pysznym sosem.... Tęsknię za kuchnią Włoch, ale nie ustaję w moich włoskich próbach w mojej kuchni...




I oto jedna z prób. Pizza, wg przepisu Kwestii Smaku To taka pizza, której ciasto leżakuje w lodówce, im dłużej tym lepiej. Oczywiście, kiedy pojawia się pomysł..."a może dziś pizza"... nie ma mowy, aby ciasto leżakowało. Tak więc zarabiam je na 2-3 porcje, aby można było powtórzyć przyjemność za kilka dni.

Składniki (3 pizze o średnicy ok. 25 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej - typ 650
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5  łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml wody (letniej)
  • 2 łyżki oliwy

Wyrabiamy ciasto:

Do misy miksera przesiać mąkę. Dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać.  Dodać wodę i oliwę. Wyrabiać mikserem, aż składniki się połączą. Następnie przełożyć je na stolnicę. Oprószyć dłonie mąką i wyrabiać ciasto kilka minut.  Gdy przestanie się kleić do rąk, uformować kulę i podzielić na 3 części i włożyć w pojemnikach plastikowych lodówki na przynajmniej 24 h (ciasto zwiększy objętość kilkukrotnie, więc pojemnik powinien być większy...).
Na 2 h przed pieczeniem pizzy wyjąć ciasto,  przełożyć je do miski i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować blaszki do pieczenia oraz sos.

Sos:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 400 g przecieru pomidorowego (z kartonika)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli i pieprzu
Masło rozgrzać w rondelku z oliwą, przecisnąć przez praskę czosnek, i podsmażyć go na tłuszczu. Dodać przecier, gotować 2-3 minuty. Dodać resztę składników i zagotować. Przed wyłożeniem na ciasto dobrze schłodzić.

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia rozciągając je po brzegi. Posmarować ciasto sosem i dodać ulubione składniki. U mnie szynka, pieczarki, tarta mozzarella.

Pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i pieczemy ok 15 minut.

Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Wygląda wyśmienicie i na pewno tak smakuje :)
    W weekend wypróbuje przepis u siebie ;)

    OdpowiedzUsuń