wtorek, 7 stycznia 2014

Miodowy łosoś

Z łososiem można zrobić absolutnie wszystko. Może być smażony, gotowany, duszony i grillowany, można go dodać do sałatek albo podać w daniu głównym, a nawet dodać do zupy.
Jego kolor ożywia talerz a miękkie mięso rozpływa się w ustach.
Ze względu na to, że obecnie jest dostępny wszędzie stał się nie kwestionowanym królem ryb naszej kuchni.

Składniki:
  • 2 kawałki wyfiletowanego łososia
  • oliwa
  • cytryna
  • miód
  • musztarda
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Wykonanie:

Kawałki ryby umyj i oszusz.
Czosnek drobno posiekaj.
Zrób marynatę: 2 łyżki oliwy wymieszaj z 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami musztardy, czosnkiem, solą, pieprzem, cytryną .
Łososia zalej marynatą, przykryj i odstaw na minimum pół godziny.
Następnie wyjmij łososia z marynaty i obsmaż z obu stron. Dodaj marynatę i podduś (nie za długo bo twardnieje).
Podawaj polanego resztą  miodowego sosu z patelni.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz