czwartek, 19 grudnia 2013

Pierniczki


Przepis ze strony Moje Wypieki. Łatwy, szybki a ile zabawy :) Pierniki sprawiły, że w domu pachnie cudnie Świętami...


Składniki na ok 100 sztuk: 

  • ok 60 dag mąki pszennej
  • 30 dag miodu (mój był twardy, rozpuściłam w kąpieli wodnej)
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag masła (miękkiego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika - 3 łyżki
  • 2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Będzie się kleić, ale po kilku minutach zagniatania, składniki połączą się w całość. Uformować kulę. Odkroić kawałek, z którego będziemy w pierwszej kolejności wycinać pierniczki. Resztę włożyć do lodówki - później będzie się lepiej wałkować.
Podsypywać mąką, wałkować na grubość 4-5 mm , wycinać pierniczki. Układać na papierze do pieczenia, piec w 180 stopniach przez około 10 minut ( w zależności od grubości ciasta).

Lukier idealny?
1 białko ubić z 1,5 szklanki cukru pudru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz