niedziela, 8 grudnia 2013

Babeczki piernikowe z dżemem jabłkowym

Trwają świąteczne przygotowania, u mnie dziś w domu zapach piernika. Zrobiłam babeczki z przyprawą do piernika. Trochę eksperymentowałam, ale było warto!





Składniki na 12 babeczek:


  • 250 g mąki (150 g mąki pszennej, 100 g mąki orkiszowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g masła (roztopionego)
  • dżem jabłkowy (lub 1 średnie jabłko)
  • garść rodzynek
  • 1/2 tabliczki czekolady (na polewę)

Wykonanie:
Składniki suche (mąka, cukier, proszek, kakao, przyprawa piernikowa) wymieszać w misce. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre (mleko, jajko, masło). Następnie połączyć składniki suche z mokrymi. Następnie wsypać rodzynki. 
Do foremek włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu (lub kawałek jabłka) i przykryć kolejną łyżką ciasta.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 175 stopni.
Udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. Świątecznie tu bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I od razu robi się świątecznie ;) Pyszne babeczki!

    OdpowiedzUsuń