poniedziałek, 21 stycznia 2019

Muffiny na maślance z jabłkami

Pachną obłędnie wanilią i jabłkiem, są miękkie i wilgotne z chrupiącą kruszonką... I do tego jeszcze takie proste i szybkie. Myślę, że dzieci pod okiem dorosłych też sobie z nimi poradzą :)





Poniżej podaję składniki na ok. 30 mufinek.


Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej lub  mikrofali. Mieszamy mąkę z cukrem, wlewamy do mieszanki roztopione masło i mieszamy, aż powstaną grudki. To nasza kruszonka.


Składniki na muffiny:
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 duże jabłko

Sposób wykonania:
Składniki mokre mieszamy w jednej misce, w drugiej składniki suche. Następnie łączymy mokre z suchymi. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę. I mieszamy z ciastem. Ciasto będzie dość lejące.
Papilotki papierowe napełniamy do wysokości 3/4 ciastem. Posypujemy obficie kruszonką.
Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy ok 15 minut do złotego koloru.
I tyle. Smacznego :)






1 komentarz: