czwartek, 9 sierpnia 2018

Kurczak w kremowym, czosnkowym sosie

Pyszny, zawiesisty sos, oblepiający wszystko swoim smakiem.
Zapach szpinaku z czosnkiem...
Mniam...

Składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżeczki masła klarowanego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 100 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • sól
  • piperz
  • 0,5 paczki mrożonego szpinaku
  • opcjonalnie natka do posypania

Wykonanie:
Kurczaka doprawiamy ziołami. Masło rozgrzewamy na patelni.
Podsmażamy kurczaka na złoto po czym wyjmujemy go z patelni.
Podsmażamy czosnek. Zalewamy go kremówką i bulionem. dorzucamy suszone pomidory.
Gotujemy około 5 minut i dodajemy kurczaka.
Dusimy na wolnym ogniu około 15 minut.
Gdy sos się zredukuje dodajemy ser i szpinak.

PYSZOTA





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz