środa, 15 sierpnia 2018

Creme patissiere

Hmm no ja to rzuciłam się na ten krem i jadłam go łyżką.
Jest idealny do babeczek czy ciast.
To jeden z podstawowych kremów stosowanych w cukiernictwie.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 6 żółtek
  • 30 g masła
  • 1 laska wanilii


Wykonanie:
Mleko gotujemy razem z wanilią i wydrążonymi z niej ziarnami (przeciąć ja na pół i nożykiem zebrać nasionka). Gdy się zagotuje - zdejmujemy z gazu.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Do tej masy wlewamy mleko (wcześniej należy wyjąć laskę wanilii), cały czas mieszając mikserem.
Masę z powrotem umieszczamy w garnku i stawiamy na gazie cały czas miksując, aż masa zgęstnieje. 
Masa ma mieć konsystencje budyniu.
Całość szczelnie przykrywamy folią spożywczą - folia ma przylegać do masy, żeby się na niej nie zrobił twardy kożuch.
Gdy przestygnie dodajemy masło i miksujemy mikserem.
Teraz można albo się rzucać do jedzenia albo elegancko przełożyć masę do worka cukierniczego i udekorować babeczki lub ciastka.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz