poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Dyniowe ślimaczki z cynamonem

Za każdym razem, gdy robię coś z cynamonem, dom pchnie nieziemsko, a o smak wypieku nie muszę już pytać - to pewniak.

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 24 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka puree z dyni (przepis tu tylko-bez przypraw)
  • 45 g roztopionego masła
  • szczypta soli
Ponad to:
  • cukier
  • cynamon



Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka, mąki i cukru.
Dodać resztę składników - wymieszać, a na koniec dodać 3/4 rozpuszczonego tłuszczu. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją wielkość (około 2h).
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 2 części. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na cienki prostokąt - wielkość mniej więcej ma przypominać blachę do pieczenia.
Każdy prostokąt smarujemy resztą masła i obsypujemy cukrem z cynamonem.
Zwijamy mocno wzdłuż długiego boku i kroimy na kawałki.
Bułeczki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blachach i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.





Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz