sobota, 11 listopada 2017

Sernikobrownie dyniowe

Ciężkie, aromatyczne, o niesamowicie ciepłym kolorze.
Kolor dyni wpływa na mnie kojąco. Marzę, by jesień miała jeszcze taki kolor.... a tu za oknem...
Cóż lepiej popatrzę na ciasto :)

Składniki na masę brownie:

  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady min 70 %
  • 1 łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 220 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło roztopić. Gdy jest gorące, dodać do niego czekoladę i odstawić, by się rozpuściło. Następnie wymieszać do połączenia składników.
Jajka roztrzepać. Dodać do nich cukier i wanilię. Wymieszać całość z sosem czekoladowym, a następnie z mąką i kakao.


Puree z dyni:
Moje puree czekało na mnie w lodówce. Przy okazji robienia hektolitrów zupy dyniowej, część dyni przerabiam na puree. 
Dynię ze skórą lekko podpiekam w piekarniku - wtedy skóra łatwo schodzi. Następnie piekę ją aż do miękkości i miksuję na gładko. Przekładam do słoików i pasteryzuję.

 
Składniki na masę serową:
  • paczka 250 g twarogu tłustego
  • 250 g  serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • 250 g puree z dynii
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ser ugniatam widelcem. Dodaję resztę składników i miksuję do połączenia składników.

Masę browni wylewamy do formy (33x23) wyłożonej papierem do pieczenia. Na nią wylewamy masę serową. Widelcem robimy "maziajce". by ciasto wyglądało efektywnie.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz