środa, 22 listopada 2017

Sernik z musem truskawkowym

Ten smak pieczonych truskawek w occie balsamicznym...
Na początku myślałam, że to żart. Jak to? Truskawki i ocet?
Niesamowite połączenia. do tego mój ukochane sernik i sukces murowany.

Ciasto zrobiłam bez spodu, Ale każdy z innych przepisów na spód na naszym blogu, sprawdzi się doskonale.

Mus:

  • 500 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki cukru
Masa serowa:
  • 750 g twarogu półtłustego, 2krotnie zmielonego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 czubata szklanka cukru
Truskawki z octem i cukrem upiec w naczyniu żaroodpornym, upiec w piekarniku. Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach.

Składniki na masę serową po prostu miksujemy ze sobą na gładką masę, ale nie za długo.

Masę serową wylewany na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Na wierzch wykładamy mus - esikami, kropkami... a patyczkiem do szaszłyków robimy maziajce :)
Piec przez 50 minut w 160 stopniach.



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Wolę chyba bardziej tradycyjne serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. etez tak myslalam ale serio warto sprobowac
    poza tym jest efektowny
    jakas impreza..urodziny babci...

    OdpowiedzUsuń