wtorek, 19 września 2017

Fasolka po wietnamsku

Pewnie każdemu fasolka szparagowa kojarzy się z tym, że podaje się ją z bułką tartą.
Bardzo lubię taką opcję, ale znalazłam fajny przepis. Można ją jeść samą albo dodać do innych potraw.

Składniki:

  • 400 g fasolki szapragowej
  • 0,5 łyżeczki soli
Zagotować posoloną wodę. Oczyścić fasolkę.
Fasolkę wrzucić na wrzątek i gotować ją 1 minutę. 
Po tym czasie, szybko odławiamy fasolkę i umieszczamy ją w zimnej wodzie.

  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego
Olej rozgrzać. Czosnek posiekać. Czosnek i cukier kładziemy na olej i smażymy przez około minutę. Wlewamy ocet i sos sojowy. Mieszamy dość szybko i wrzucamy fasolkę. Mieszamy aż pokryje sie sosem.



Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Fajny sposób na fasolkę, skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No u mnie fasolka zawsze z bułką tartą, ale teraz mogę wypróbować czegoś nowego :-) Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny sposób przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawy pomysł, będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń