środa, 16 sierpnia 2017

Gulasz seklerski

Absolutny nr 1 w naszym domu. Gdy nie możemy zrobić w kociołku na ognisku, robię go po prostu w garnku.

Składniki:

  • 1 kg mięsa (tym razem pierś kurczaka)
  • 75 dkg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • olej
  • ostra papryka w proszku do smaku
  • szklanka śmietany 18%
  • ewentualnie woda

Wykonanie:
Mięso i cebulę kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy olej.
Podsmażamy cebulę a następnie dodajemy do niej mięso.
Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy kapustę i kminek. Jeżeli potrzeba podlewamy wodą.
Śmietanę mieszamy z mąką. Dodajemy trochę płynu z garnka - by rozrobić. Wlewamy i mieszamy.
Dodajemy przyprawy i dusimy około godziny bądź dłużej.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz