poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Drożdżowe z serem i owocami

Dość ciężkie jak na drożdżowe, ale ser i owoce sprawiają, że smakuje trochę jak naleśniki z serem.
Plackowate. Owocowe.

Składniki zaczynu:

  • 100 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto właściwe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 250 g twarogu 2x zmielonego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kropli esencji waniliowej
No i OWOCE.

Wykonanie:
Zaczyn:
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, dokładnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto:
W misce umieszczamy mąkę i cukier. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy hakiem. Kiedy wszystko zacznie się łączyć, dodajemy jajko i żółtko. Cały czas wyrabiając dodajemy masło. I tak aż wszystko ładnie się połączy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

W między czasie przygotowujemy ser.

Formę do ciasta (małą lub okrągła do tarty) wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej wyrośnięte ciasto - jest dość rzadkie. Na wierzch kładziemy ser i wybrane owoce (u nas porzeczka i maliny).
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy około 40 minut.
Studzimy na kratce.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz