wtorek, 25 kwietnia 2017

Sernik z musem cytrynowym

Nie od dziś wiecie chyba, że sernik lubię najbardziej. chyba zamierzam upiec wszystkie serniki świata.
Sernik powstał w trakcie przygotowań do Świąt i serio, takie siedzenie i pichcenie w kuchni przyniosło mi wiele frajdy.


Składniki na spód:

  • 150 g ciastek zbożowych
  • 50 g roztopionego masła

Wykonanie:
Ciastka umieszczamy np w robocie kuchennym i rozgniatamy je na pył. Następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Całość wysypujemy na tortownicę o wymiarze 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 170 stopni.


Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu zmielonego dwukrotnie
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki trzeba ze sobą po prostu zmiksować - nie za długo, by go nie napowietrzyć.
Masę przelewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Ciasto ma być ścięte, więc ewentualnie wydłużamy czas pieczenia.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.


Składniki na mus cytrynowy:
  • 400 ml śmietany kremówki 36% (mocno schłodzona)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 8 łyżek cukru pudru

Wykonanie:
Żelatynę zalewamy małej ilości wody i zostawiamy na 7 minut. Po tym czasie podgrzewamy ja na bardzo małym ogniu, aż cała się rozpuści. Następnie mieszamy z sokiem cytrynowym.
W mikserze ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Do żelowej masy dodajemy łyżkę ubitej śmietany i mieszamy. Dodajemy to do reszty śmietany i delikatnie rózgą mieszamy.
Gdy wszystko jest gotowe - mus umieszczamy na wystudzonym serniku i schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz