poniedziałek, 13 marca 2017

Tarta z bananami i z domowym budyniem

Lubię takie połączenia. Uwielbiam budyń. A ten domowy - niedawno odkryty - no cóż... musiałam go więcej zrobić, bo nie mogę mu się oprzeć.
Deser jest bardzo słodki, bo dodatkowo jest przykryty bitą śmietaną.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3  łyżki zimnej wody

Wykonanie:
Mąkę i masło zagniatać aż będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy resztę i zagniatamy, aż ciasto będzie zwarte. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Formę do tarty - 24 cm - wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na dno i boki ciasto.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut, aż ciasto będzie złote.

Składniki na budyń:
  • 400 ml mleka
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 4 żółtka
  • 70 g cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mleko zagotować z ziarenkami wanilii.
Żółtka i cukier ucieramy do białości. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i dalej ucierać. Do tej masy dodać 100 ml wrzącego mleka i zmiksować.
Masę jajeczną wlać do zagotowanego mleka i mieszać do połączenia. Później wstawić jeszcze na chwilę na palnik.


Składniki na krem śmietankowy:
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:
Składniki umieścić w misce i zmiksować


Dodatkowo potrzebna nam 3 banany.


Na upieczone i schłodzone ciasto wylewamy budyń i wygładzamy. Na budyniu układamy pokrojone w plasterki banany. Na całość wykładamy bitą śmietanę. Tuż przed podaniem całość ozdobiłam solonym karmelem, na który przepis macie tutaj .




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz