niedziela, 19 marca 2017

Deser serowo - kajmakowy na ciasteczkowym spodzie

Nie znam kogoś, kto z chęcią nie będzie wyjadał masy kajmakowej prosto z puszki. Nawet jak potem mdli nas od tej słodyczy, to chyba nikt się  nie oprze.

Gdyby ten deser zaserwować na kruchym spodzie a nie na połamanych ciastach, wyszedłby po prostu pyszniasty sernik.

Deser dość długo musi posiedzieć w lodówce, ale warto czekać.


Składniki na spód:

  • 200 g herbatników zbożowych


Składniki na masę:
  • 450 g twarogu dwukrotnie mielonego
  • 400 g masy kajmakowej
  • 100 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej


Wykonanie:
Ciastka umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy je dość mocno - jak na spód innych serników z naszych przepisów. Wysypujemy je na spód formy 24 x 24, wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser i masę kajmakową miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia składników.
Wylewamy całość na spód, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum noc.

Niczym ciasta nie ozdabiałam, ale jeżeli macie taką ochotę, możecie 100 g gorzkiej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej 120 ml podgrzanej kremówki. Mieszać do powstania sosu.



Smacznego:)

1 komentarz: