środa, 21 grudnia 2016

Ciasto na maślance z migdałami

Niesamowicie aromatyczne, wilgotne, pachnące domem ciasto. Trochę naszej rodzinie przypomina deser, który jadaliśmy w Szkocji - właśnie takie mokre ciasto zalane budyniem albo sosem waniliowym (przepis na domowy budyń tutaj ).

Składniki (standardowa keksówka):

  •  1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z umytej cytryny
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 0,5 szklanki oleju
  • garść płatków migdałowych
  • 2 duże jajka
  • chlust amaretto :)


Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy mokre składniki i miksujemy. Potem reszta składników suchych oprócz migdałów, bo one są do posypania. Miksujemy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy migdałami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka (około 1h). Gdyby wierzch ciasta, był już przypieczony, a ciasto dalej surowe - przykryjmy je folią aluminiową.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz