wtorek, 20 grudnia 2016

English toffee czyli szwedzki daim po polsku :)

Szybkie i efektowne. Jeśli zasmakował Wam solony karmel to raczej to też Wam przypadnie do gustu. Wygląda na wielki rozgardiasz, ale rozpływając się w ustach układa się w piękną całość.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 mleczne czekolady
  • 0,5 łyżeczki soli
  • garść posiekanych migdałów
  • garść płatków migdałowych


Wykonanie:
Cukier rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy do karmelu masło i sól. W oddzielnym garnuszku rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekolady. Na dno formy wykładamy papier do pieczenia. Na papier wysypujemy posiekane migdały. Wylewamy karmel i dostawiamy do zastygnięcia. Na to wylewamy rozpuszczoną czekoladę i wysypujemy pozostałe migdały. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego:)

1 komentarz: