niedziela, 16 października 2016

Zapiekanka z cukini

Cukinia rosła w tym roku jak szalona i chyba będzie nam służyć do późnej zimy. I dobrze.
Ten przepis to taka warzywna lazania.
Ładnie się prezentuje, jest sycąca, więc zapraszam do testowania w swojej kuchni.


Składniki zapiekanki:

  • 1 średnia cukinia
  • 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)
  • sól i pieprz
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g sera typu feta
  • rozmaryn i oregano


Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz


Wykonanie:
Cukinie kroimy wzdłuż na 1 centymetrowe plastry. Posypujemy solą, pieprzem i smarujemy oliwą.
Obsmażamy po dwóch stronach na patelni.
Pokrojoną w plasterki cebulę, zeszklić na patelni. Dodać wyciśnięty czosnek i mięso. Smażyć kilka minut. Po tym czasie dolać sos pomidorowy  i wszystkie przyprawy. Dusić całość przez 20 minut.
Przygotować sos beszamelowy:  w małym rondelku rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i cały czas energicznie mieszać. Gdy całość się połączy (co następuje dość szybko) dolać mleko i dosypać przyprawy. Mieszamy, aż całość zacznie gęstnieć, wtedy zdejmujemy z ognia.
Dno naczynia żaroodpornego, albo blaszki, smarujemy oliwą. Wykładamy całość cukinią, na to wykładamy sos mięsno-pomidorowy. Na całość kruszymy ser feta i układamy kolejną warstwę cukinii. Sos beszamelowy wieńczy dzieło.
Taką zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 170 stopni, piekarnika i pieczemy 20 minut.








Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Zjadłabym taką 'oszukaną' lazanię nawet z większą przyjemnością niż standardową wersję ;)

    OdpowiedzUsuń