czwartek, 24 marca 2016

ZAKWAS na żurek

U nas w domu bez żurku nie ma Świąt, a dla  mnie zakwas z butelki, ze sklepu, z mało wiadomym składem ... zakwasem na żurek nie jest.
A to takie proste i wręcz banalne w przygotowaniu, że szkoda drogi do sklepu ...



Składniki:
  • 50 g zakwasu jak an chleb albo (jak u mnie) kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie przepis TU
  • 400 ml ciepłej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej lub żytniej typ 720 (ja najczęściej daję po 50g każdej)
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-4 liście laurowe
  • 6-8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2-3 suszone (pod)grzybki



Wykonanie:

Zakwas lub chleb (dużo szybsza wersja bo chleb mam częściej w domu niż zakwas :) albo też zawsze "piętkę" sobie mrożę) umieścić w słoiku i zalać wodą. Czosnek rozgniatamy ale dodajemy go razem z łupinami. Dodajemy resztę składników. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni

MNIAM MNIAM MNIAM :)


 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz