piątek, 25 marca 2016

Mazurek truskawkowy

Jakoś ostatnio było na zewnątrz tak szaro, ze w moim domu pojawiły się wszystkie kolorowe dekoracje jakie tylko znalazłam. Kwiaty kupowałam hurtem, a światło...no cóż obawiam się, że rachunek za prąd...
Kolory przeniosłam do kuchni i oto wynik :)
Mam nadzieję, że jeżeli Was zainspiruje ten przepis to zdążycie go jeszcze zrealizować.




Składniki na ciasto kruche:
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Ponad to:
  • 1 słoiczek domowej produkcji konfitury truskawkowej
Polewa czekoladowa:
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 180 g białej czekolady
  • barwnik spożywczy-jeżeli macie chęć, by polewa była kolorowa 


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wcześniej zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i rozgniatamy w formie, by zachodziło na ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.Na wystudzone ciasto nakładamy konfiturę.
Śmietanę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palniki i dodajemy połamaną czekoladę. Zostawiamy na parę minut, po czym mieszamy by składniki się połączyły. Dodajemy barwnik (ilość zależy od tego jak intensywny ma być kolor). 
Wciąż delikatnie ciepłą polewę wylewamy i rozprowadzamy na naszym cieście. 






 Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Truskawkowy? Już pachnie latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń