Kolory przeniosłam do kuchni i oto wynik :)
Mam nadzieję, że jeżeli Was zainspiruje ten przepis to zdążycie go jeszcze zrealizować.
Składniki na ciasto kruche:
- 175 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 słoiczek domowej produkcji konfitury truskawkowej
- 80 ml śmietany kremówki
- 180 g białej czekolady
- barwnik spożywczy-jeżeli macie chęć, by polewa była kolorowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wcześniej
zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i
rozgniatamy w formie, by zachodziło na ścianki. Nakłuwamy ciasto
widelcem, przykrywamy pergaminem, obciążamy suchą fasolą lub
specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni
piekarniku przez 15 minut.Na wystudzone ciasto nakładamy konfiturę.
Śmietanę
przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palniki i
dodajemy połamaną czekoladę. Zostawiamy na parę minut, po czym
mieszamy by składniki się połączyły. Dodajemy barwnik (ilość
zależy od tego jak intensywny ma być kolor).
Wciąż
delikatnie ciepłą polewę wylewamy i rozprowadzamy na naszym
cieście.
Truskawkowy? Już pachnie latem :)
OdpowiedzUsuńMniam! Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń