środa, 16 grudnia 2015

Pierogi z kapustą i grzybami

Okazuje się, że nasze warmińsko-mazurskie grzybobrania były bardzo przydatne. Wszystkie grzyby zostały zużyte do uszek i do pierogów.
Duma mnei rozpiera tak troszezkę, że ja sama, tymi rączkami, tele ulepiłam.
Uwielbiam Święta.
Niech będą smaczne.



Składniki:
Ciasto:
  • mąka
  • gorąca woda

Farsz:
  • kapusta kiszona
  • zeszklona na maśle cebulka
  • grzyby grzyby grzyby :)
Stosunek ilości grzybów do kapusty wynosi w prepisie 1:1, ale wszystko zależy od waszego smaku.


Wykonanie:
Kapuste na farsz KISZONĄ nie KWASZONĄ, gotujemy do miękkości.
Grzyby należy namoczyc na noc a następnie w tej samej wodzie gotować około godziny.
po ugotowaniu, zarówno kapustę jak i grzyby należy bardzo mocno wycisnąć. Ja robie to przez gazę-dzięki temu nic mi nie ucieka. Potem mielimy w maszynce - najpierw grzyby, później kapusta, która przeciśnie nam resztkę grzybów.
Dodajemy cebulę, pieprz, sól, mieszamy i gotowe
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Z gorącą wodą ciasto zagniata się łątwiej - jest miękkie, puszyste.
Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość 2-3 mm. Szklanką wycinać duże koła i nakładać farsz. Sklejać.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz