czwartek, 17 grudnia 2015

Domowa wędlina

W tytule bloga napisałam, że wędlina, ale można to potraktować też jako sztukę mięsa do obiadu.
Gdy po zdjęciu, ozdabiałam ją żurawiną, smakowała wybornie. Zapach ziół, których użyłam pięknie się skomponował i całą kuchnia była skapana aromatem między innymi goździków.
Będzie doskonała na świąteczne śniadanie.

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • gożdziki
  • pieprz Cayenne
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • bazylia
  • kolendra
  • goździki
  • liść laurowy



Wykonanie:
Mięso natrzeć ziołami, solą oraz pieprzem. Czosnek obrac i każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół. Mięso nakłuć w kilku miejscach nożem i włożyć w to miejsce czosnek.
Umieścić w misce. Posmarować miodem i polać octem balsamicznym.
Całość zostawić na około 2h, by sie zamarynowało.
Po tym czasie przełożyć razem z ziołami i sosem do rękawa do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 2h.
Po ostygnięciu włożyć do lodówki-kroić następnego dnia-jest wtedy łatwiej,niż takie świeże.





Smaczengo :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz