niedziela, 1 listopada 2015

Ciasto dyniowe

Jak przystało na padziernik w mojej kuchni roi się od dyniowych przepisów.
Tym smakołykiem zostałam uraczona przez całkiem świeżą Mamę słodkeigo Aniołka i postanowiłam się z Wami nim podzielić.


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka imbiru (u mnie ze słoika pasta imbirowa)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 100g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżeczki syropu klonowego



Puree z dyni:

Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę i gotujemy w bardzo małej ilości wody lub na parze. Gdy już jest miękka, rozgnitamy ją widelcem na gładką masę.




Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce łączymy skłądniki suche a w drugiej mokre.
Całość mieszamy razem łyżką, aż skłądniki się ze sobą połączą.
Masę wlewamy w krótką keksówkę lub najmniejszą tortownicę (taką jak talerzyk deserowy). Jeżeli nei używacie form sylikonowych , pamiętajcie o natłuszczeniu formy, bądź wyłożeniu jej papierem do pieczenia.






Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz