poniedziałek, 2 listopada 2015

Ciasto buraczkowo - czekoladowe

Ciasto z Moich Wypieków. Czytałam kilka razy nagłówek zanim przeszłam dalej.
SERIO? Burak w cieście? Nasi goście, którzy odwiedzili nas w weekend byli mocno zdziwieni i pytali kilka razy.
A jednak kilka dni po premierze na macierzystym blogu, musiałam je wypróbować i na własnym języku wypróbować.
Zachęcam Was do próbowania tego wypieku ... w końcu warzywa sa zdrowe :)



Składniki:

  • 50g kakao
  • 175g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g cukru
  • 250g puree z buraka
  • 3 jajka
  • 200g oleju rzepakowego
  • 100g czekolady deserowej bardzo drobno połamanej


Wykonanie:

Składniki suche mieszamy w jednej misce a mokre w drugiej. Puree to po prostu ugotowane buraczki starte na najdrobniejszej tarce.
Wszystkie składniki mieszamy za pomocą łyżki.
Wszystko umieszczamy w tortownicy (23cm u mnie sylikonowa - jeżeli macie inne to pamiętajcie o wyłożeniu jej papierem do pieczenia) i umieszczamy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Pieczemy przez około 45 minut - do suchego patyczka.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz