niedziela, 18 października 2015

Chlebek dyniowo-bananowy

Zdrowsza, dietetyczna wersja ciasta? Czy to możliwe? Ciasto i dieta? Niemożliwe! A jednak...
Zainspirowała mnie Beata z Lawendowego Domu 

Chlebek jest pyszny, wilgotny i doskonale smakuje przy kawie na II śniadanie.



Składniki:
- 400 g dyni (obranej, upieczonej do miękkości w piekarniku w 180 stopniach)
- 300 g mąki orkiszowej razowej
- 100 g płatków owsianych górskich
- dojrzały banan (rozgnieciony widelcem)
- 50 g ksylitolu (przy wersji niedietetycznej można użyć cukru)
- 3 łyżki musu jabłkowego (przesmażone jabłka na patelni teflonowej)
- łyżeczka sody
- łyżka cynamonu
- 100 ml oliwy
- 2 jajka
- 50 ml mleka (u mnie 0,5%)
- 100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
Upieczoną do miękkości i ostudzoną dynię połączyć z rozgniecionym bananem.
Do jednej misy wrzucić suche składniki (mąka, płatki, soda, cynamon, ksylitol). W drugiej misce połączyć mleko, jajka, oliwę,mus jabłkowy. Następnie połączyć suche składniki z mokrymi. Wymieszać delikatnie, wsypać 3/4 orzechów.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i posypać po wierzchu resztą orzechów. Następnie  wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok 40 minut. Po upieczeniu delikatnie wyłożyć i ostudzić na kratce.

I gotowe!
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz