wtorek, 20 października 2015

Ajwar

Papryka rosła i rosła, aż w końcu przyszła na nią pora. co z niej zrobić? W domu marynowanej nikt nie je. Myślę, myśle, wertuję przepisy, internet...
I tak oto znalazłam prosty przepis na AJWAR.

To domowy przepis na pastę , głównie z papryki i bakłażanów. To pzrepis kuchni serbskiej.

Od razu przypadła mi do gustu. Świetna do kanapek i do mięsa.


Składniki:

  • 8 papryk (ogród dał mi same zielone i jedną czerwoną)
  • 1 bakłażan
  • 1 ostra papryczka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka miódu
  • sól i pieprz



Wykonanie:

Paryki oczyszczamy z pestek i kroimy na cztery części razem z bakłażanem.
Warzywa skropione oliwą i doprawione solą, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (skórka papryki, na brzegach, może być lekko czarna).
Upieczoną paprykę wkładamy do torebki na około 15 minut, po to, by po tym czasie było je łatwo obrać ze skóry.
Wszystkie warzywa i dodatki miksujemy blenderem na gładką masę.
Doprawiamy do smaku, jeśli podana ilość przypraw jest za małą.
Zmiksowaną masę podgrzewamy i na gorąco wsadzamy do słoiczków i stawiamy na blacie wieczkiem do dołu - by słoiki się zamknęły.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz