środa, 15 lipca 2015

Pita

To pieczywo arabskiego pochodzenia kocham najbardziej za zapach, świeżość i kieszonkę, która powstaje podczas pieczenia. Starszy syn uwielbia wypełniać ją sosem czosnkowym a ja napycham ją ostrym curry.

Składniki:

Zaczyn:
  • 10g drożdży
  • 100ml wody
  • 100g mąki pszenej typ 750


Ciasto właściwe:
  • 200g zaczynu
  • 170ml wody
  • 350g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli


Wykonanie:

Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn jest gotowy mieszamy go z pozostałymi składnikami, przekładamy na stolnicę i zagniatami około 6 minut, aż ciasto będzie spręzyste i nie będzie się kleić.
Odstawiamy na 2h do wyrośnięcia-aż podwoi swoją objętość.
Lekko zagniatamy i dzielimy na części, a z każdej części zagniatamy bułkę. Układamy na stolnicy i zostawiamy do drugiego wyrastania. Na około 30 minut.
Każdą bułkę lekko rozwałkowujemy, kładziemy na blasze (obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni i przygotowujemy go tak jak w przepisach do chleba.
Pieczemy przez około 8 minut.
Po wyjęciu odtawiamy na kratkę do studzenia.



Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Fajna rzecz, muszę kiedyś się zdobyć na zrobienie pity. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń