środa, 8 lipca 2015

taRta z RabaRbaRem

Mój rabarbar dopiero teraz jest gotowy - ma trudny rok - został przesadzony :)

Składniki:
Spód:
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa serowa:
  • 2 jajka
  • 25 dkg sera twarogowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • rum
  • cukier wanilinowy
Ponad to:
  • 0,5 kg rabarbaru



Wykonanie:
  1. Wcześniej zagniecione i schłodzone w lodówce ciasto, rozwałkowujemy i rozgniatamy w formie do tarty, by zachodziło na jej ścianki. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową, obciążamy suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Podpiekamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
  2. Rabarbar kroimy na małe kawałki.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać makę. Połączyć z serem, cukrem, rumem i sokiem cytrynowym.
  4. Z białek ubić pianę. Połaczyć, delikatnie mieszając z resztą masy.
  5. Masę wyłożyć na ciasto a na nią rabarbar i piec 15 minut w 180 stopniach.


Smacznego :)

1 komentarz: